top of page
Search
  • Writer's picturegkarajoh

Οροπέδιο και Κορυφή Πάρνωνα (1)

Updated: Sep 27, 2019


Ημέρα 1η.

Το όρος Πάρνωνας (ονομασία γνωστή από τα αρχαία χρόνια) ή "Μαλεβός" (ονομασία νεότερων χρόνων) ή "Κρόνιον" (γιατί φέρεται σαν το ιερό βουνό του Κρόνου), είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου και καλύπτει ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Αρκαδίας. Βόρεια αρχίζει ήρεμα την ανύψωσή του από το τέρμα του Τεγεατικού οροπεδίου, με υψηλότερο σημείο την Ψηλή Ράχη (όπου είναι και τα ερείπια του ιερού της Αρτέμιδος Κνακεάτιδος), εκτείνεται σε ολόκληρη την Κυνουρία, κατεβαίνει στη Λακωνία και φθάνει στον Κάβο-Μαλιά σε μήκος 70 χιλ. Ανατολικά ξεκινά από το Αιγαίο και καταλήγει ομαλά στην κοιλάδα του Ευρώτα. Αλλά και μέσα στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα Κύθηρα, η Όνου Γνάθος (σημερινή Ελαφόνησος ) και άλλες νησίδες και σκόπελοι, αποτελούν την προέκταση του ορεινού όγκου του Πάρνωνα.


Ο ορεινός του όγκος καταλαμβάνει έκταση 2 εκ. στρέμ., από τα οποία τα 650.000 είναι πάνω από την ισοϋψή των 1000 μ. Ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (ή Κρόνιο), με υψόμετρο 1936μ. Υπάρχουν 10 ακόμα κορυφές πάνω από τα 1500 μ. Από αυτές οι σημαντικότερες είναι η μικρή Τούρλα, (1800μ.), Γαϊτανοράχη, (1801μ.), Προφήτης Ηλίας (1788) και Πρεζέση (1701). Το 86% της συνολικής του έκτασης είναι δάση και βοσκοτόπια και το 15% γεωργική γη. Το κλίμα του Πάρνωνα είναι ήπιο με σχετικά μικρή διάρκεια χιονοκάλυψης.



ΗΜΕΡΑ 1η




Στο οροπέδιο υπάρχουν τέσσερα πέντε δεντράκια που ξεπερνούν το μπόι ενός ανθρώπου. Στο πιο μεγάλο από αυτά, στο κέντρο σχεδόν είχαν κατασκηνώσει οι υπόλοιποι.













Αν και όντως δεν συναντήσαμε κάποιο μονοπάτι, η ανάβαση δεν έμοιαζε δύσκολη.


























9 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page